ESWL Nedir?
ESWL [ Extracorporeal Shock Wave Lithotripsie ] tedavisi dünyada ilk defa 1980 senesinde Chaussy tarafından (Almanya/Münih 'de) klinikte kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi için kullanılan ilk eswl cihazları çok büyük ve tedaviler ağrı vericiydi. Uzun Yıllar geçtikte daha efektif , daha güvenli cihazlar üretilmesi ile birlikte açık böbrek taşı ameliyatlarında büyük bir azalma kaydedilmiştir. Ve bu toplam taş tedavisinin %3-5 ini oluşturmuştur.
ESWL tedavisi özetle ultrason diğer bir deyişle elektro şok ses dalgalarıdır. Bu dalgalar fizik kurallarına göre, bir sıvı içerisinde daha güçlü etki edeceğinden taşa çarpıp onu parçalaması esasına dayanır. Böylece bu ses dalgaları tek bir hedefe doğru yönelirler ve asla sapma göstermiyeceklerdir.
ESWL cihazı 1- Röntgenle 2- Ultrasonla ve hem röntgen hem de ultrason ile çalışmak üzere toplam 3 çeşittir. Ultrason ile çalışan eswt cihazların mat taşları görüntülemede, ve hastanın radyasyon almaması gibi x - ray ile çalışan cihazlara göre üstünlüğü vardır. Cihazın Kullanımı beceri gerektirir. Ultrason olarak Yeni ESWL cihazın en büyük avantajı, orta üreterde ve idrar borusunda yerleşmiş taşların barsak gazları arasında gizlenmesi durumunda rahatlıkla odaklama ve kırma yapmasıdır. Odakları küçük olduğundan diğer organlara yan etkileri azdır ve kırılırken ağrıya en az sebebiyet vermektedirler.
MERKEZİMİZDE ESWL UYGULAMASI NASILDIR ?
Böbrek Taşı şikayeti olan hastalarımız direkt olarak tedavilerini isteyen bir doktor aracılığı ile kliniğimize başvurabilirler. İlk olarak Ultrasonografi veya Röntgen ve laboratuvar tahlilleri sonuçlarını değerlendirilen hastalar eğer taşları ESWL ile tedaviye uygunsa ESWL programına alınırlar.
Taşların kırılmasının başarı oranı taşın bulunduğu yer ve yapısına ve büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. İdrar yollarında önemli bir tıkanıklık varsa ve idrar akımı çok rahat değilse veya kırılacak taş çok büyükse (genellikle 1,5 cm üzerinde ise) çoğunlukla genel anestezi altında idrar yoluna mesaneden girilerek, DJ kateter denilen ince tüp sayesinde idrar akımını garanti altına almak için konulabilir.
Bu tedavi taşın büyüklüğü ne olursa olsun, tek böbrekli hastalarda da uygulanmalıdır. Kan ve idrar tahlilleri de yapıldıktan ve hastanın durumuna hakim olduktan sonra bünyemizde bulunan Alman yapımı WOLF 3000 Piezolith Ultrasonografik odaklı cihaz ile ağrısız ve anestezisiz olarak taşların kırılmasına başlanır. Bu cihaz tüm dünyada taş kırma esnasında ağrıya en az sebebiyet veren bir cihazdır.
Ayrıca çocuklarda genel anestezi eşliğinde taşlar kolaylıkla kırılabilmektedir. Küçük odaklı bu cihaz sayesinde bütün olan taş neredeyse rende ile parçalanmış gibi olur ve küçük kum taneleri halinde idrar yolu ile dışarı atılır. Böbrek Taşı Hastalarımız bu kumları toplamalıdır ve mutlak analiz için bize getirmelidir. ( bu taş toplama işlemine kolaylık sağlamak için merkezimizden hastalarımıza TAŞ TOPLAMA KİTİ verilmektedir). Taşı büyüklüğü ve yerine göre seans sayısı değişmektedir. Yaklaşık 5-7 gün aralarla hastalar merkezimizde takibe çağrılırlar.
Bu arada gerekli ultarasonografik, röntgen kontroller ve gerekirse idrar ve kan tahlilleri yapılmaktadır. Hasta Seansların sonunda taş tamamen böbrekten temizlendikten sonra son bir kontrol filmi veye röntgeni, ultrasonografisi çekilerek tedavi sonlandırılır. Bundan sonra hastalarımıza yeni taş oluşumunu engellemek için nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatılmaktadır.Taş tedavisi biten hastalarımıza 6 ayda bir kontrol önermekteyiz. Zira böbrek taşlarının azda olsa bir kısmı sinsi bir şekilde kanala düşebilmekte ve hiç bir belirti (ağrı , kanama gibi ) vermeden böbrek atrofilerine ( çürümelerine ) neden olabilmektedir.