Çalışma Saatleri
- Pzrts-Cuma 09:30 – 18:00
Cumartesi 09:30 – 13:00
Pazar Kapalı
İletişim Bilgileri
- Telefon: 0 (212) 217 5588
- Telefon: 0 (532) 622 0263
- eswl@tastedavi.com
Doktora Sor
Ürodinami
İdrar kaçırma veya diğer idrar şikâyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla mesane ve rektuma yerleştirilen çok ince kateterler ve cilde yapıştırılan elektrodlarla mesane içi basıncı, idrar kanalı ve mesane çıkışı kas aktivitelerini ölçen test ürodinami olarak tanımlanmaktadır. Bu testler hastanın vücuduna herhangi bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır.
Ürodinami testleri, idrar yapma ve depolama işlevlerinde rol oynayan mesane, prostat, idrar yolu bozukluklarını araştıran testlerin genel adına verilen isimdir. İdrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile ürodinami testleri gerçekleştirilir.
Ürodinami Test Türleri Nelerdir?
Hastaya ürodinami incelemeleri kapsamında uygulanılan test türleri şu şekildedir;
Üroflovmetri (İşeme Testi): Hastanın normal işemesini yaparken uygulanan bir testir. Çok dolu olmayan ancak sıkışık bir mesane ile en az 2 kez yapılmaktadır. Üroflowmetri ile elde edilen ölçümlerde ortalama akım hızlarına değil ayrıca akım eğrilerine de bakılmalıdır. Normal akış hızının yanı sıra mesane çıkım darlığı, aşırı aktif mesane ya da basınçla idrar yapma konusunda önemli veriler elde edilmektedir.
Sistometri: Mesanenin dolum hacminin incelendiği ürodinami çalışmadır. Sıkışma hissi, idrar yapma noktası ve maksimum mesane kapasitesi sistometrinin temel ölçümleri arasında yer almaktadır. Sistometri idrarın dolduğu mesanenin içerisinde ölçüm yapıldığı araştırmadır. Sistometri ile mesane içerisine girmiş olan idrar miktarı ölçülür. Ortaya çıkan rakam mesane basıncı ve mesanenin ne kadar dolu olduğu konularında fikirler verir. Testin sonuçlarına göre tedavi yöntemi belirlenir.
Basınç Akım Çalışması: Mesane boşaltım sırasında mesane içi basınçla idrar akım hızı arasındaki ilişkiyi ölçen yöntemdir. Basınç akım incelemesi ile boşaltım aşaması değerlendirilir. İdrar akışı ve mesane basıncı, mesane çıkım direnci ve mesanenin boşaltma yeteneği ölçülür.
Pelvik Kas Elektromyografisi (EMG): Pelvik taban kasları, çizgili dış sfinkter ve anal sfinkter aktivitelerinin ölçümleri sağlanmaktadır.
Ürodinami Testi Ne Zaman Gereklidir?
Artık uzun süreli zamanlarla değil, oldukça sık ve fazla bir şekilde kontrolünüz altında olmadan idrarınızı kaçırıyorsanız mutlaka ürodinami testi olmanız gerektiğinizi biliniz. İşin daha ileri boyutlara gitmemesi ve tedavi evresini kaçırmamanız için hassas davranmaları ve asla ertelememelisiniz. Bir an önce yapılacak olan test ve konulacak olan teşhis ile en uygun olan tedavi metodunu tercih etmeli, bu sayede sorunlarınızı ortadan kaldırmanın ne denli mümkün olduğunu da görebilirsiniz. Baktığınız zaman kısa bir zaman dilimi içerisinde alanının tecrübeli hekimi sayesinde rutin yaşam standartlarınıza sahip olabilmenin de farkını bizzat göreceksiniz. İşte bütün bunlar için erken tanının ne denli önemli olduğunu da bilmelisiniz.
Ürodinami Teşhisi
Makat ve mesane bölgesine yerleştirilen başınç ölçer kateteri ile birlikte su pompalanır. Bu sırada idrar kesenizin ve böbreklerinizin nasıl açılıp kapandığı konusunda teşhisler gerçekleştirilir. Bazı kişilerde kesenin tam olarak kapanmaması nedeni ile pompalanan suyun tekrar dışarı aktığı görülür. İşte bu ürodinami sorununuzun olduğunun en büyük göstergesidir. Kesenin ne kadar reaksiyon gösterip göstermediği derecesine bakılarak nasıl bir tedavi yönteminin uygulanması gerekildiğine karar verilir. Bu eğer ciddi boyutlarda ise tek tıbbi müdahalenin ameliyat olduğu ve bu operasyon sonrasında günlük hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebileceğini de ifade etmek isteriz. Tabi bunların alanında uzman doktor hekim tarafından yapılması gerektiğini de hatırlatmak isteriz.
Ürodinami Yaptıracak Olanlar Neleri Bilmeli?
Eğer sizler de ürodinami rahatsızlığına sahipseniz ve bu yüzden ciddi manada sıkıntı yaşıyorsanız, artık bu soruna katlanmak zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Farklı tedavi yöntemleri ile artık idrar kaçırma sıkıntınızı tamamen geride bırakabilirsiniz. Tabi bunun için doğru ve etkili bir şekilde test yapan, tanı koyan ve teşhisi uygun yöntemler ile gerçekleştiren güvenilir bir hekim seçmelisiniz. Bu sayede eğer temel tedaviler mümkün değil ise cerrahi müdahale ile idrar kesesi fonksiyonlarınızı eski hale getirtebilir ve çok daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz. Hem kişisel yaşamınızı hem de sosyal hayatınızı ciddi manada olumsuz etkileyen bu durumdan kurtulmak adına bir an önce danışmanız gerekmektedir.